Alla inlägg under december 2008

Av Emma - 13 december 2008 22:26

Gårdagen slutade med att jag prioriterade träning.  Jag tog fram en film som skulle vara 85 minuter lång och tänkte att det skulle vara perfekt att titta på filmen medan jag cyklade på trainern.  Visserligen var filmen dålig men jag orkade bara med 75 min på trainern sedan stod jag inte ut längre. Rumpan gjorde ont och jag var så himla varm! Cykling utomhus är en sådan enorm befrielse i jämförelse.  Ja så varför cyklar jag inte ute då? Jo där är det för kallt blött och tungt, dvs jag är visst aldrig nöjd.

Idag bestod träningen av orientering på Skavlötens vinter naturpass.  Jag har visserligen redan tagit de flesta kontrollerna i mörkret med Pernilla förra lördagen men nu var det dagsljus och kontrollerna togs från andra håll jämfört med förra gången så det blev rätt annorlunda ändå. Denna gång fick jag sällskap av Linda och trots att jag har orienterat på kartan förut så gjorde jag fler misstag än Linda. Alltid när jag tränar orientering så känns det som om jag är så ofokuserad. Det blir aldrig samma koncentration som på en tävling. Det negativa med dagens pass var att hälsenan återigen gjorde riktigt ont, inte hela tiden men emellanåt bara hugger det till i den. Det kändes bättre att jogga hem från Skavlöten  på platt underlag.

Imorgon är det dags för tävling igen, jag lovar att det  blir en ovanlig gren även för en multisportare......

Av Emma - 12 december 2008 15:31

Idag har både jag och Markus ledigt från jobbigt, härligt väder vi har prickat in :-) Dock spelade vädret mindre roll, vi har nämligen suttit i bilen stora delar av dagen för att åka till Gävle och hämta kanoten vi ska hyra hela 2009. Nästa år ska vi försöka att inte ge bort allt för mycket på paddlingsträckorna, med både en bra kanot + att vi kan börja träna paddling kontinuerligt så borde vi bli snabbare! Nu ska jag inte påstå att vi kommer träna paddling flera gånger i veckan men minst en gång/vecka är vårt mål då vädret tillåter. Ner till sjön har vi ca 1 km så vid varje träningstillfälle inkluderar 2 km kanot-lyftträning….

Annars har jag inte tränat så mycket i veckan, dem hemska reflexrundan i tisdags och Stockholm Multisport spinning i onsdags. Trots att jag inte gillar spinning så kändes onsdagens pass helt ok. Lite pepparkakor vid halvtidspausen var också gott :-) Dessutom fick jag lite goda råd angående mina ömma hälsenor , kanske slipper jag börja vila från löpningen däremot måste jag börja med excentriska tåhävningar regelbundet. Det har jag slarvat med.

Nu sitter jag och funderar på om jag och Markus ska hitta på något trevligt ikväll (det är vår 8-års dag) eller om jag ska prioritera träning.  Jag vilade ju trots allt igår och har många pass kvar för att kunna fylla min veckokvot!

Av Emma - 9 december 2008 22:20

I slutet av oktober sprang jag en halvmara i 5 min/km tempo. I mitten av november sprang jag 6 timmars Rogaine och tyckte det var kul. Är det verkligen samma kropp som försökte springa på Skavlötens reflexbanan idag? Mitt flås var värdelöst och ibland ville inte benen hänga med som de skulle. Stackars Markus höll mig sällskap men kan knappast fått ut något av det. De dryga 5 km avklarade vi på fasanfulla 40 min! Det enda utöver dålig kondis som jag har till försvar är att alla dubbar försvunnit från mina IceBugs och att det då blir riktigt halt! Nerför gick lika långsamt som uppför pga av fästet. Var det kanske tur att jag ramlade på cykeln förra tisdagen? Hur skulle jag kunna springa reflexbanan med ett gäng orienterare som dessutom skulle springa intervaller på banan? Vet inte hur jag tänkte, jag är så himla långt ifrån att vara en orienterare. Nu inser jag också hur mycket jag bör träna att springa i obanan terräng. Blir jag bättre på det finns mycket tid att spara in där!


Nu känner jag att jag ändå måste hylla reflexbanan, den var mycket bra utmärkt och gick på varierat underlag. Några korta sträckor på löparspåren och sedan på små stigar eller nästintill obanad terräng. Hoppas att Markus trots allt vill springa där med mig igen för jag vågar mig inte ut i mörkret ensam!

Av Emma - 7 december 2008 20:11

Så var det allra första passet på trainern avklarad och det blev en positiv överraskning. Jag ska inte påstå att jag gillade att cykla på trainern men visst gick tiden fortare än vad jag hade förväntat mig. Men precis lika svettigt och jobbigt som spinning var det så mina 60 minuter räckte gott och väl! Just nu har Markus tagit över trampningen men han borde snart vara klar :-)


Igår var det först tänkt att jag skulle åkt in till stan för att köra linjeorientering på söder med klubben. De övriga i klubben skulle träna betydligt mer än en stads-OL men jag hade bara planerat in den. Men det kändes inte värt mödan att åka kommunalt in till stan, ca  50 min, springa linje-Ol som dessutom var för lång för min hälsena och tillsist åka tillbaka hem 50min. Istället stannade jag hemma och orienterade med Pernilla på naturpasset i Skavlöten. Sena som vi var blev nästan all orientering i mörker men det var en mycket bra träning för mig och Pernilla. Vi turades om att ta kontrollerna och totalt blev det 25/30 kontroller. Den totala snitthastigheten blev fruktansvärt låg men vad gjorde det när vi hade kul ute i skogen? Överallt i skogen såg vi reflexer från reflexbanan så den måste jag och Markus testa nästa vecka!!!!


Tänkte avsluta med att summera träningen efter första veckan på mitt och Markus nya träningsschema:

Måndag: simning           planerad träning: vila

Tisdag: vila                   planerad träning: simning + löpintervaller

Onsdag: spinning         planerad träning: spinning

torsdag: natt-OL          planerad träning: OL/löpning

fredag: styrketräning   planerad träning: styrka eller cykling

lördag: natt-OL            planerad träning: simning+löpning/OL

söndag: cykling            planerad träning: styrka eller cykling

Markus har följt sitt till punkt och pricka medan jag har missat ett löppass och ett simpass pga vurpan i tisdags. Irriterande och tyvärr kan jag nog inte simma i början av nästa vecka heller för jag har fortfarande svårt att lyfta armen. Men jag tror att planen med 8 pass i veckan blir bra. Vill jag ha vilodagar får jag träna fler pass per dag :-)



Av Emma - 5 december 2008 22:46

Nu är min semesterdag snart slut och jag undrar vad hände med hela långa dagen? Det känns som om jag är expert på att låta dagen gå utan att hinna med allt för mycket. Det var dock väldigt skönt att för en gångs skull höra Markus väckarklocka ringa först och då få stanna kvar i sängen:-) Julklappshandligen blev såklart inte helt avklarad men jag kom åtminstonne en bit på vägen. Efter kl 12 blev det så mycket folk i affärerna + att jag var vrålhungrig så då fick jag avsluta shoppandet.


Träningen blev också den väldigt slapp idag. Löpning var det jag var sugen på mentvå dagar på raken med mina hälsenor är inte att rekommendera. Visserligen kändes de inte värre efter gårdagen men ändå. Istället värmde jag upp med cykling på trainern för att sedan göra lite styrketräning på pilatesbollen. Men det visade sig att det finns många övningar som antignen innebär att knät ska vara i golvet eller att armar/axlar får arbeta. Så det blev inte så många övningar men med tanke på att jag aldrig styrketränar så var det lilla bättre än inget. Får se hur jag klarar mig nästa vecka..


Imorgon väntar löpning ute i skogen igen, troligen lite OL+ testning av reflexbanan som jag missade i tisdags.

Av Emma - 4 december 2008 22:15

Idag var det natt-OL cup i Ursvik och som vanligt var SIK snälla och bjöd in oss SMSare. Jag skulle starta mellanbanan på 6km tillsammans med en kille från klubben som inte heller är van vid nattorientering. Till en början gick det rätt bra tycker jag, vi tog kontrollerna i vårt eget tempo utan några stora missar. Eftersom det var gemensam start hade vi kunnat hänga de andra med då hade vi ju inte fått någon OL-träning som vi så väl behövde. Men vid kontroll 8 gick det mesta snett. Det började med att vi sprang till kontoll 11 för att sedan märka att vi sett fel på kartan. När vi skulle ta oss från kontoll 11 till 8 blev allt konstigt och vi irrade runt JÄTTE LÄNGE. Det är konstigt med orientering, när man väl missar lite går det så fort att bli totalt förvirrad. När vi tillslut hittade kontroll 8 gick det lite bättre igen.


När vi kom i mål hade de stängt avläsningen och alla andra var så klart redan inne för länge sen. Ordningen är också återställd på så vis att Markus var dubbelt så snabb som mig :-) Enligt våra Forerunners har han dessutom sprungit 3 km kortare, 3km! jag trodde inte ens att man kunde springa så mycket kortare. Men det var roligt att orientera och med tanke på hur lång tid det tog att få lite ordning på kartan och kompassen i dagsljus så krävs nog många försök till innan det lossnar på natt-orienteringen.


Igår var det SMS-spinning men jag vet inte var det var med mig, det kändes jättesegt. Troligen beror det på att jag haft uppehåll från spinningen ett tag och spinning är som bekant inte min favorit. Men varför ska tiden alltid gå fort? Det kanske är bra att tiden går  långsamt ibland man åldras alldeles för fort ändå! Jobbigt och bra pass var det iallafall, tack Anna :-)


Jag grämer mig fortfarande för i tisdags, varför är jag så klantig. Man kan inte cykla upp på trottoaren nästan parallellt, det borde jag veta! Skrapsåret på höger knä såsar fortfarande men om jag är tålmodig så bildas en skorpa tillslut. Men det är lite synd för jag är sugen på simning och ett öppet sår i bassängen är nog ingen höjdare. Axeln/armen som gjorde ont i tisdags (jag fick inte av mig tröjan själv på kvällen) är nästan helt återställd så det är skönt!


Imorgon har jag semester :-) Jag ska ägna dagen till att ta tag i lite saker som jag inte hunnit med under veckan, mail mm. Sedan ska jag till Täby Centrum och försöka handla julklappar. Tänk om julhandlingen kan bli avklarad redan imorgon, vilken lättnad det skulle vara!

Av Emma - 2 december 2008 18:58

Idag var det tänkt att jag skulle delta på Täby Oks träning som bestod av intervaller på Skavlötens Reflexbana. För att kunna delta på träningen var jag tvungen att göra vissa förberedelser:
- Igår laddade jag ur batteriet på pannlampan

- satte batteriet på laddning

- Gick upp extra tidigt idag

- Gick hem tidigt från jobbet

- fixade lampor på cykeln som jag skulle cykla på till Skavlöten (3 km)


När jag kom hem blev det stressigt som vanligt, jag vill inte komma sent till en träning där man inte känner någon. Men jag hann bara dryga 500m på cykeln sen var klant-Emma framme. Cyklade på bilvägen genom Gribbylund men insåg att trottaren faktiskt hade en cykelbana. När jag sedan skulle cykla upp på trottoaren (där den var hälfen så låg och gjord för att cykla upp på) så blev det ändå en vurpa. Resultatet är ett skrapsår på högerknä, ont i höger axel/arm, trasiga vintertights och hål i mina favorit cykelhandskar. Ja, och träning blev det ingen, jag fick gå/cykla hem och tvätta mina sår istället. Suck, redan efter en dag så bryter jag min träningsplanering. Så otroligt irriterande!!!!


Skönt att ha en blogg och få gnälla av sig :-)

Ovido - Quiz & Flashcards