Alla inlägg under november 2008

Av Emma - 13 november 2008 18:20

Det var länge sedan jag kunde gå och lägga mig på kvällen och vara riktigt nöjd med den träning jag åstadkommit under dagen. Igår var dock en sådan dag och då passade det utmärkt att dessutom för första gången på länge komma i säng så att jag hann sova mina 8 timmar! Med andra ord vaknade jag i morse och kände mig riktigt nöjd med mig själv :-)


Varför blir inte fler dagar så? Dvs man får till mycket träning, äter någorlunda bra mat, hinner vara på jobbet dryga 8 timmar och hinner lägga sig i tid för att också sova 8 timmar. Om jag skulle få till fler dagar som gårdagen kanske jag skulle kunna få upp lite mer kondis!


Så vad innebär en dag vardagsträning som jag är nöjd med?

1) 10 km löpning med 4-minuters intervaller

2) 4,5 km löpning från jobbet till spinningen

3) 85 minuters spinning med Stockholm Multisport

Jag vet att många av er som läser bloggen tränar sjuuuukt mycket mer än mig och fnyser säkert åt att knappa 3 timmars träning kan bidra till sådan belåtenhet. Men jag försöker verkligen med att sluta jämföra mig med andra. Jag måste utgå från mina förutsättningar, annars kommer jag aldrig få känna mig nöjd och det är en härlig känsla! Kommer jag vara nöjd med övriga veckan (förrutom 6 timmars rogaining på lördag)? Skulle knappast tro det.....


Förövrigt så upptäckte jag att min morgontrötta kropp visst klarade av att springa lite längre på morgonen. Jag testade att springa en längre sträcka än vanligt på väg till jobbet och kroppen svarade förvånadsvärt bra. Inte blev det sämre av att jag sprang i gryningen och när jag kom fram till jobbet hade det blivit ljust och dessutom fanns regnbågen på himlen:-) Ganska stor skillnad från tisdagens kalla och blöta cykelpass!

Av Emma - 11 november 2008 21:37

Regn, regn och åter regn. Jag hade längtat efter att få hämta hem nya cykeln men cykelturen hem blev inte alls trevlig. Om det åtminstonne hade kunna sluta regna en liten stund men icke, ihållande regn precis hela turen hem! Självfallet lämnade jag regnjackan och våtstrumporna hemma, vädret såg ju helt ok ut i morse, så jag frös massor när jag cyklade hem. Inte blev det bättre av att jag inte vågade cykla snabbt pga regn och hala löv, måste medge att det faktiskt kändes lite pirrigt att vara tillbaka på Racern efter olyckan i september. För att inte tala om hur försiktigt och långsamt jag cyklade bland fotgängarna, absolut inget tempo att få upp värmen i!

Jag hade dessutom glömt att ta med en stänkskärm till bakdäcket så det resulterade i att jag inhandlade en ny, tycker absolut inte om att bli blöt på hela ryggen, rumpan och ryggsäcken. En stänkskärm hjälper rätt mycket faktiskt.


Men efter en lååååång cykling i kylan kom jag äntligen hem och skållade mig genast med varmt vatten i duschen :-) Kankse tur att Markus köpte en trainer idag så vi kan börja cykla inomhus. I det här vädret längtar jag absolut inte ut!

Av Emma - 9 november 2008 15:32

Idag åkte jag och Markus iväg till Novembertävlingarna i Tullinge. Eftersom Markus knä inte tillåter en Ö9 start så blev det Ö8 även för mig, annars skulle Markus ha fått vänta i en evighet på mig. Jag hade gärna sprungit längre men 5,3 km orientering som Ö8 var idag är ändå ganska långt för mig.


Idag kändes allt väldigt lätt. Vet inte hur det gick till men flera gånger så spikade jag kontrollerna, visst det går långsamt emellanåt men jag brukar uppleva svarta banaor i orientering som en riktig utmaning att bara komma runt. Så när jag målstämplade och kollade på Forerunnen blev jag så glad, 54 min! Det innebär att jag var snubblande nära att springa på 10min/km i min tredje start på svart bana. De tidigare gångerna har jag varit bland de absolut sämsta, idag kom jag i mål som 27a av 47 godkända startande. Enligt winsplit hade jag två bommar. Den ena var på en kortsträcka där jag med flit tog det väldigt lungt för att komma rätt och den andra bommen kom på dagens längsta sträcka där jag var allmänt förvirrad vid två tillfällen och behövde läsa kartan (ca 1 min /tillfälle). Markus sa visserligen att banan var mycket lättare än vanliga svarta banor men det bryr jag mig inte det minsta om. Jag kommer nog fortsätta le hela kvällen ändå :-) Dagens andra höjdpunkt var annars att jag slog Markus till kontroll 1, för en gång skull klarade jag mig undan utan bom till kontroll 1 medan Markus bommade istället. Sist jag och Markus sprang Ö8 båda två var han dubbelt så snabb som mig, idag skillde det bara 12,5 minuter. Det är härligt att vara nybörjare på en sport - man kan verkligen se framstegen hela tiden! Nu längtar jag till i vår när OL-tävlingarna sätter igång igen. Jag kommer nog fega och ta röda banor de första gångerna men sedan är det full satsning på svarta banor som gäller!


Igår hade jag en slapp dag. Vi åkte och handlade mat mm, städade hemma, åkte och köpte cykel till mig, var på 1-års kalas och hade middagsgäster (min familj). Ingen som helst tid över för träning med andra ord. Funderar faktiskt på att börja springa långpass hem på fredagarna för att kunna ta en vilodag/helg. Det var himla skönt att inte tänka träning på lördagen :-)

Nya cykeln hämtar jag på tisdag så jag hoppas att det milda vädret håller i sig annars blir det halt att trampa hem den.... Just det, måste ju ta med lampa till den också. Hm bäst att börja leta på en gång :-)


Här är en bild på nya cykeln, den ser nästan likadan ut som 07:an men inte riktigt:


Av Emma - 7 november 2008 20:39

Idag fick jag äntligen brevet jag väntat på så länge, från Länsförsäkringar. De beviljar min skadeanmälan och jag kan äntligen gå och inhandla en ny cykel! Ja en ny cykel men det kommer att kännas som att få tillbaka min gamla cykel eftersom det är samma modell och den gamla var inköpt i april. Förhoppningsvis kan jag och Markus hinna med att åka och köpa en ny imorgon, undrar om jag även hinner cykla en sväng? Självrisken är det enda som jag måste stå för men det kan jag leva med..... Oh jag har saknat min cykel men tyvärr kanske det inte blir så mycket cykling på den nu till vintern.


Idag sprang jag direkt efter jobbet, som vanligt var jag inte så sugen precis innan men när jag väl kom iväg kändes det riktigt bra. Jobbet - Danderyd blev sträckningen och då hann jag med 15 min framjogg, 7 st 4 minuters intervaller och en kort nerjogg. Väl på bussen hem från Danderyd fick jag ganska många blickar på mig för jag var riktigt varm och svettig :-) Och i jämförelse med att dela upp passet i 5 + 2 km eller liknande så kändes detta mycket bättre. Men är det ett morgonpass, dvs löpning till jobbet, kommer jag nog fortsätta välja att dela upp passet. Dryga 10km direkt på morgonen känns fortfarande lite för långt för min morgontrötta kropp!

Av Emma - 6 november 2008 22:25

Jag har varit på två rikigt bra träningspass två kvällar i rad, båda med Hanna som instruktör. Igår var det äntligen dags för Stockholm Multisport spinningen igen och ikväll var det tjejträning (styrka) på SATS i Sickla. Jag behöver nog knappast nämna att båda kvällarna innehöll grenar jag verkligen borde träna oftare :-)


Jag har lite hatkärlek till spinningen. Ser fram emot den innan och känner mig supernöjd efteråt men under de 90 minuterna som spinningen håller igång hinner jag tänka många gånger på varför jag är där. Jag trivs sååååå mycket bättre att cykla utomhus. Om det inte vore för att SMS-spinningen alltid har bra instruktörer och att jag får träffa folk jag känner så skulle jag inte ta mig dit. Skulle jag dessutom behöva betala skulle det vara ännu värre. Markus har ett bra ord för spinningsalen; tortyrkammaren!


Ikväll dök det upp 8 tjejer på tjejträningen, mycket roligt. Vi körde ett cirkelstyrke pass som bestod av 11 stationer, 1 min/station och 4 varv. Jag är grymt svag men jag vet inte hur jag någonsinn ska motivera mig att träna upp mig styrkemässigt. När jag tränar innomhus fullkommligt längtar jag ut till friska luften. Kanske är jag skadad av alla hästår där jag alltid red utomhus oavsett väder.


Båda dessa kvällar har dock haft ett högt pris. Igår lämnade jag jobbet kl 18:15 och kom hem 21:45, då hade jag hunnit med 90 min spinning. Idag lämnade jag jobbet kl 17:15, kom hem kl 22:00 och har fått träna ett 70 minuters pass..... Men kvällens timmar inkluderar också en Takeaway från PizzaHut :-)


Av Emma - 4 november 2008 21:24

Gårdagen bjöd på simning som enda träningsform och det var premiär för våra nyligen inköpta simleksaker :-) Och ja träningen blev roligare med nya prylar, nu kunde jag variera mellan vanligt crawl, crawl med fenor (på fötterna), crawl med dolme (flytsak för benen) och crawl med handpaddlar(tillsammans med dolmen). Min första tanke var att våra nya handpaddlar är för stora men det gick faktiskt helt ok att simma med dem. Visst blev det jobbigt för armarna men det är ju det som är meningen!


Dagens träning däremot har bara bestått av löpning, både till och från jobbet. Dock började dagen mindre bra. Jag var riktigt nöjd med att jogga hemifrån kl 6:10 men betydligt mer missnöjd 10 min senare då jag hade missat tåget, trots en rejäl rusning på slutet. Roslagsbanan har dessutom halvtimmes trafik på morgonen så jag joggade tillbaka till bussen istället. Enligt min klocka gick tåget 2 min för tidigt så jag måste nog ställa om klockan... Skillnaden för morgonens träning blev inte så stor, 3 + 4 km löpning istället för planerade 2+5km.


Löpningen hem kortade jag därimot ner lite, nöjde mig med 5 km till Universitet. Jag kände mig inte för att springa mer + att jag fick lite känningar i ena knät. Absolut ingen fara men onödigt att fortsätta när jag ändå var så seg.


Dagens fråga är hur bra är denna träning, dvs löpning som blir uppdelad på 3, 4 och 5 km? Det kanske skulle vara bättre att springa ända till tunnelbanan (ca 9 km) i ett svep men jag har så svårt att ge mig ut direkt på morgonen och springa långt. Det är mycket lättare att äta frukost och sedan veta att man bara ska springa 2 km, vila på tåget och först därefter springa 5 km till. Vad tror ni, är detta ineffektivt map träningseffekt, borde jag tänka om? Tyck till och hjälp mig nu!

Av Emma - 2 november 2008 17:22

Ö9, 8,3 km, svart bana. Jag var inställd på en runda med många bommar och flera tillfällen då man känner sig vilse i skogen men dagen blev inte alls så. Visst, det går inte fort när jag ska orientera svart bana men Hanna och jag klarade oss utan några större bommar. Den största bommen kom nog på kontroll 1 sedan flöt det på ganska bra. Vid flera tillfällen tänkte jag bara på hur kul detta var! Varför började jag inte orientera tidigare - det är så grymt kul! Hanna och jag kom visserligen nästsist men jag är nöjd med att klara av banan under 2 timmar (1.54) och det innebär faktiskt en snittfart på lite dryga 13:30 min/km. När jag började med Ö5-banorna var ofta snittfarten över 15min/km så detta är ett steg i rätt riktning. Det var dessutom så himla skönt att Hanna var med idag. För det mesta hängde Hanna med på kartan vilket innebar att det kändes tryggare och säkrare med mina vägval. Nu vill jag fortsätta med svarta banor och förhoppningsvis bli säkrare (och kanske snabbare?) för varje gång :-)


Stockholm Rogaine går av stapeln den 15/11 om vädret blir lika bra som idag kommer jag och Kajsa också att få en toppendag. Skillnaden är att vi kommer få hålla på i 6 timmar istället för dagens 2 timmar :-)

Av Emma - 1 november 2008 22:50

Motivationen att göra något annat än att springa är i botten så det har blivit två vilodagar i sträck. Visserligen kom jag iväg och shoppade lite kläder idag (ej träningskläder) så något bra har jag ändå gjort, det tillhör inte vanligheterna att jag köper kläder så därför är behovet stort :-)


Nästa vecka får det bli nya tag för mina träningstimmar måste verkligen ökas om jag ska kunna känna mig tillfreds igen! Halvmaran på Åland däremot gav mig verkligen mersmak för mera löpning och hälsenorna känns också bättre - hoppas det håller i sig. Jag vet att för att kunna bli en bättre multisportare så borde jag mest cykla och paddla men drivkraften att bli bra i multisport är inte stor nog, jag vill hellre träna löpning och orientering så då gör jag det. Nu är planen att öka löpningen succesivt fram till nyår och sedan kunna köra ca 4-5mil/vecka, hoppas att min kropp också tycker det är en bra idé. Med 4-5mil löpning/vecka ska det ändå finnas tillräcklig mycket tid över för cykling + paddling :-)


Imorgon bär det av till Höstlunken. Ursprungsplanen var att köra D21 patrull med Hanna men eftersom vi missade att anmäla i tid ska vi istället starta Ö9 tillsammans. Ingen större skillnad, 1 km kortare bana och vi slipper se hur hopplöst långt efter de andra tjejerna vi är. Sist jag sprang en svart bana tog 4,7km 75 minuter undrar hur lång tid våra 9km imorgon kommer att ta? Jag har INTE goda erfarenheter från orientering söder om stan. Ofta är det så mycket höjder att allt bara känns och ser plottrigt ut. Hoppas vi tar oss runt, 4 timmar är maxtid så det borde vi fixa iaf!

Ovido - Quiz & Flashcards