Alla inlägg under januari 2009

Av Emma - 14 januari 2009 21:50

Var tar all tid vägen, jag hinner ingenting! T.o.m min heliga sömn har jag kapat av. Styrelsemöte i måndags - kom hem sent, simning med klubben igår - blev sent när middagen var uppäten, tidskrävande cykling t.o.r jobbet och efter ett par telefonsamtal så har klockan dragit iväg idag med.....


Men, tillslut så tog jag äntligen cykeln till jobbet. Det tog emot att mecka ihop lampor och reflexer igår kl 22 när jag bara ville sova och imorse ville jag inte alls trampa iväg men i sådana fall hade förberedelserna varit förgäves så det var bara att bita i det sura äpplet. Vilken tid det tog! 75 minuter om jag räknar in stoppet då jag blev tvungen att ta av mig en tröja. Dubbdäcken gör det verkligen lite trögare och jag bromsar maniskt så fort jag ser en fotgängare på cykelbanan :-) Har svårt att koppla bort septembers krasch och jag tar det onödigt lugnt vid många situationer. Men så tänker jag, vad gör det för skillnad om jag bromsar? Jag har inte bråttom och träningsmässigt blir det nästan jobbigare att börja om efter varje inbromsning. Hemvägen trodde jag gick fortare men det var tyvärr bara en synvilla i mörkret :-(


Så nästa inköp måste nästan bli ett par vintercykelskor, idag frös jag om fötterna. Till jobbet körde jag på våtstrumpor, hem från jobbet blev det ullstrumpor i plastpåsar. Med tanke på att det var kallare på hemvägen (-4 när jag kom hem) så tror jag alt. 2 var varmast men inte tillräckligt varmt. Kommer jag cykla igen? Ja, men till en början max en gång per vecka, jag är rätt trött nu.... 

Av Emma - 11 januari 2009 18:30

är min astmasprej och jag hade verkligen behövt den idag. Första dagen med träning efter en förkylning som satt sig på luftvägarna betyder att jag behöver astmasprej. Visserligen överlevde jag simningen och joggen ändå men träningen hade kunnat kännas lite bättre helt klart. Nu blev det 40 min simning, blandat crawl och bröstsim och en knappa 4 km jogg hem därifrån. Joggen gick så långsamt som ca 6 min/km men ändå var jag riktigt flåsig och tung i benen. Men men nu kan det bara bli bättre :-)


Jag hoppas inte att Markus inte håller på att bli sjuk för han har varit så himla trött hela helgen. Igår sov han när jag ringde vid hemgång från jobbet, han somnade ca kl 22 i soffan och sov till kl 9 i morse. Sedan efter simningen var han trött och somnade på soffan igen.... Visserligen blir Markus alltid trött efter träning (han tränade även igår) men detta var lite väl mycket sömn tycker jag! Men visst vi har alla olika sömnbehov, Markus sover alltid lite mer än mig och ändå sover jag mycket jämfört med andra.

Av Emma - 10 januari 2009 20:20

Idag känner jag verkligen i hela kroppen att det är dags att träna så imorgon kör jag igång. Tyvärr får jag inget sällskap på cykeltur så jag ändrar planen till simning och en kort joggingrunda imorgon istället. Jag längtar redan och hoppas att min kropp kommer att välkomna träningen!


I övrigt så tycker jag att alla jobbdagar skulle vara som denna.


Ca kl 9:00: Frukost med Hanna och Björn som var här och lämnade katter. Det var länge sedan men jag bakade scones och mums vad goda de är nygräddade!


kl 10:20: Skjuss till jobbet! Det tog bara knappa 30 min att ta sig dit, tänk om jag hade närmare till jobbet.....


Kl 10:50-17:20: Jobb inklusive ett besök på pizzeria. Jag var inte ensam på jobbet så det kändes inte så hemskt att vara där.


kl 18:30: Hemma igen och jag fick Tacos som nästan blivit min favorit maträtt :-)


Just nu: Slappar vi i soffan...


Det är allstå halvtid alla människor borde jobba och så äter man frukost tillsammans istället för middagar :-) Visserligen innehöll inte dagen någon träning så det är kanske därför jag tycker den har varit så fri från all stress.

Av Emma - 9 januari 2009 19:01

Tråkigt nog har jag lite för mycket på jobbet just nu vilket innebär att jag måste in och jobba imorgon, suck. Även i måndags var jag tvungen att åka till jobbet fastän vi är lediga alla klämdagar. Som tur är, är det en tillfällig arbetstopp som kommer att klinga av i slutet av januari. Till dess är det bara att bita ihop och kanske är det tur att jag inte kunnat träna denna vecka.

Men äntligen tror jag att min kropp börjar bli redo för träning igen, planen är att testa en kort och lugn cykelrunda på söndag. Förhoppningsvis kan jag sedan ta cykeln till jobbet 1-2 ggr nästa vecka eftersom jag annars kommer att ha svårt att hinna med träning utöver jobbet.  Jag har dryga 20 km till jobbet och med tanke på att cykelsvaga jag har Biltema dubbdäck på min MTB så räknar jag med att det tar ca en timme enkel resa. Då till min fråga (som jag hoppas att någon svarar på!); cykling fram och tillbaka till jobbet (2*1 timme) eller 90 min spinning, vad ger egentligen mest? Om jag gillar att cykla till jobbet kommer pendlingcyklingen helt klart locka mycket eftersom spinningen alltid tar hela kvällen i anspråk!

Då jag har vilat en hel vecka lägger jag alltid ganska mycket av mina tankar på det första träningspasset, i det här fallet ev. cykling på söndag. I helgen blir vi dessutom kattvakter åt Hanna och Björn. Därför tycker jag det var mycket komiskt att en dröm jag hade i natt innehöll stora doser av både cykling och katter :-)

En rättelse från förra inlägget. Bore Cup i Vallentuna går av stapeln imorgon men eftersom jag är sjuk så känns det som om jag redan har missat tävlingen....

Av Emma - 7 januari 2009 21:11

Som vanligt när jag är sjuk är det enda jag kan tänka på att få bli frisk och vad jag ska göra när jag blir frisk. Men innan nyårskvällen så fanns faktiskt mina tankar på 2009 års tävlingssäsong. För vintern är på ett vis rätt tråkig, det finns ju knappt några tävlingar. Ibland undrar jag varför jag gillar att tävla, bl.a så:

-          Blir jag ofta inbillningssjuk dagarna innan

-          Sätter jag sådan press på mig själv att jag har ångest lång tid innan tävling

-          har jag alltid ångest på startlinjen eftersom jag vet att jag kommer att plågas så

På ett vis är multisporttävlingar och orientering mycket bättre, jag kan inte sätta upp några tidsmål vilket gör att pressen/ångesten minskar.

Multisport

Jag och Markus ska satsa på korta klassen i svenska mulitsport cupen www.multisportcupen.se. I år får man räkna resultatet från de 5 bästa  deltävlingarna och eftersom en del tävlingar ligger långt bort kommer det bli en del åkande. Vi tänkte skippa SARA och SM (de tävlingar längst bort) men vi ska försöka få ihop lag till de övriga tävlingarna. På O-ringen upptäckte vi att vi inte är så långt efter de bästa och givetvis är målet att nå topp 3 placeringar men upptäcker vi att alla andra lag är bättre än oss så får vi helt enkelt sänka målen.

Utöver multisportcupen hoppas vi på att testa någon lång klass ihop. Men då måste dock Markus löparknä bli bättre, just nu klarar knät ca 8 km löpning….

Orientering

Givetsvis ska jag fortsätta orientera! Förhoppningsvis kan jag fortsätta försöka mig på svarta banor. Sedan har jag fortfarande inte bestämt mig om OL-klubb. Har jag någon nytta att gå med i en OL-klubb , kommer jag hinna att träna något med dem? Jag hoppas att 2009 avslutas med Stockholm Rogaine, det var en riktig rolig tävling!

Löpning

Jag ogillar mer och mer korta tävlingar. Inför tidigare år har jag alltid haft ett tidsmål på 5 km löpning men i år har jag inte lust med det. Målet är att istället testa mina krafter på 10km. Jag har även funderat på marathon men la ned det när hälsenorna började krångla. Men visst sneglar jag åt långa tävlingar också, t.ex den kortaste klassen i TEC, se http://www.colibri.se/tec/.  Årets första planerade löptävling har jag redan missat, Bore Cup i Vallentuna men det kommer fler löptävlingar att plåga sig på :-)

Cykling

Har inte kollat upp datumen ännu men jag hoppas på Lida Loop i år igen, jag behöver sådana lopp för att träna på min feghet. Sedan kanske det blir Roslagsvåren och/eller Roslagshösten på min racer.

Triathlon

Jag har en förhoppning om att testa triathlon i sommar men då måste jag simma, simma och åter simma. Är jag inte kapabel till att crawla på en tävling så stannar jag hellre hemma. Det finns många spännande tävlingar men främst sneglar jag på SALA Silverman, antingen motionsklass eller ½ ironman.  Vet inte om duathloncupen dyker upp i år igen men jag hoppas på att delta för träningens skull och detta år ska jag strunta i om jag kommer sist!

   
Av Emma - 5 januari 2009 16:57

Eftersom jag blivit sjukare (hosta långt ner i bröstet) så tänkte jag passa på att summera det gångna året. Träningsmässigt har jag haft ett bra år, lite sjukdomar och inga allvarliga skador. Som jag redan nämnt har jag kommit upp i snittet 54 minuters träning per dag vilket jag tycker är högt för att vara mig. Nu skulle jag snabbt kunna sätta upp målet att öka detta till 60 minuter per dag under 2009 men jag har lärt mig att vara försiktig med att avge löften vid nyår :-)

Träningssammanfattning:

·    Jag har tränat 19716 min = 328 timmar och detta är fördelat på 358 st träningspass med den absoluta träningstoppen i maj på ca 2400 minuter.

·     Det jag tränat mest är 21% MTB, 18% Löpning, 11% Orientering, 10% Landvägcykling, 11% multisport och 7% simning.

·     Jag har tränat 33 pass orientering, 19 av dessa pass är öppna banor på orienteringstävlingar

·     Jag har vilat hela 130 dagar!!!! (mycket mer än vad jag trodde)

Tävlingssammanfattning:

·     19 starter på orienteringstävlingar (1st Ö3, 14st Ö5, 1st Ö6, 3 st Ö8/Ö9)

·     Stockholm Rogaine

·     3 löptävlingar (blodomloppet, terrängsektionens KM och Ålands halvmara)

·     1 cykeltävling (Lida Loop)

·     9 multisportstarter (Oringen = 5 starter)

·     1 start i duathlon

Jag har kommit tvåa rätt många gånger i år. 2:a på Kolmårdens Adventure race, 2a på Oringen, 2a på terrängsektionens KM, 2:a i Raid Uppsala och 2:a på Stockholm Rogaine. Som tur är har jag även fått en 1:a plats på Kristinehamn Adventure Race :-). Roligaste tävlingshändelsen är dock O-ringen – det var så himla kul att få tävla 5 dagar på raken och den korta klassen var riktigt jämn!

Skador/sjukdomar

I jämförelse med förra höstens alla sjukdomar har jag haft ett riktigt friskt år. Jag har fått vila från träning pga av sjukdom i två omgångar; influensa i april och en förkylning i slutet av september. Enda skadorna är ”cykelknät” i slutet av våren och halva sommaren, hälseneproblemen under hösten och självklart sviterna efter cykelkraschen i början av september som tvingade mig till helvila i 10 dagar!

Sammanfattningsvis har detta varit ett väldigt bra år med mycket roliga tränings- och tävlingspass. Jag har verkligen fastnat för multisport och vill satsa mer på det! Att orienteringen dessutom lossnade under sommaren/hösten var det som var roligast. Mitt starkaste minne/lärdom från året är att jag är så glad att jag lever och är hel! Min cykelkrasch hade kunnat sluta hur illa som helst, det är inte alla som har sådan änglavakt.....

Av Emma - 3 januari 2009 11:03

Hemma hade jag garanterat vilat idag men nu är jag i Grövelsjön och detta är kanske sista chansen i år för att åka skidor och då är läget lite förändrat. I onsdagskväll blev jag sjuk ont i halsen och hängig. Natten till i torsdags hade jag feberfrossa och i torsdags på dagen hade jag feber. Igår tror jag att jag var feberfri men fortfarande hängig. Idag är första dagen som min vilopuls nästan är normal igen men jag känner mig inte frisk. Trots en god natts sömn är jag trött, jag har ont i halsen och känner mig hängig. Så det klokaste är så klart att inte åka skidor alls men min plan är ändå att snart bege mig ut för en åtminstonne en kort väldigt lugn skidtur.


Förra året var jag ändock rätt befriad från sjukdomar. En influensa/feber omgång i april och en förkylning på hösten. Igår tittade jag igenom alla mina träningspass för förra året och jag kom faktiskt upp i 19700 minuter vilket innebär ca 54 minuters träning per dag, mycket mer än jag trodde att jag hade fått ihop :-) Nästa år kanske denna träningsdos kan ökas men då gäller det att hålla sig frisk och skadefri.


För den som är intresserad fick jag igår skriva ett gästinlägg i bloggen på:

www.stockholmmultisport.se

Inlägget handlar om hur familjerna jag bor med här i Grövelsjön kombinerar barnpassning med träningen.


Nu ska jag samla kraft till att bege mig ut på min lugna skidtur!

Av Emma - 1 januari 2009 11:20

och inte så bra avslut på förra året heller. Någon timme efter det avslutande eftermiddagspasset igår kände jag mig hängig och hade fått ont i halsen. Under kvällen blev det dessutom värre och värre trots en konsumtion av alkohol som annars brukar lindra när man känner sig sjuk. I natt hade jag dessutom feberfrossa så det finns en risk att det är helt fördigåkt för mig uppe i Grövelsjön :-(


Men utöver sjukdom så har veckan hittills varit riktigt bra. Jag har åkt mycket skidor för att vara mig men inte pressat milen som några av de andra i stugan har gjort. O andra sidan ska jag inte åka Vasaloppet så jag behöver inte heller pressa mil.


Det har dessutom varit väldigt lärorikt att umgås med två småbarnsfamiljer. Föraäldrarna delar upp dagarna och undrar om inte deras jobbigaste tid är när de ska vara hemma och hålla 2,5åringarna sams. Och vilket tålamod de har både mot barnen och mot varandra. Själv brukar jag skälla på Markus så fort jag är lite för hungrig eller lite för trött, snacka om att jag kommer få jobba på den biten den dagen vi skaffar barn. Men det är inte dags ännu!!!



Ovido - Quiz & Flashcards